Go Back   MBClub UK - Bringing together Mercedes Enthusiasts > Technical > Engine
MBClub supports BEN Official Stickers @mbclubuk


Engine Engine/transmission and other oily matters

Reply
 
Thread Tools
Old 10-02-2009, 05:06 PM   #1
Hardcore MB Enthusiast
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Car: Various Merc's
Posts: 120
SLK230 Kompressor 2000 model - Start error

Have got an SLK230 Kompressor, x reg / 2000 model. Been stood for 2 weeks and battery went flat, yesterday morning it started making an alarm noise, but not from the main alarm as the battery was dead, so think was a back up battery of some kind. Anyways, needless to say the alarms backup battery went dead after an hour or so. In the meantime I had the main battery off and charged overnight, put it back on today and...

1. The main alarm went off immediately and I couldn't turn it off using any of the 3 keyfobs, but it seemedto silence itself after 15 seconds approx. Leaving the hazards flashing etc.

2. All the ignition lights etc are alight and none of the keys will lock / unlock or start the car?

3. On the dash it also says "start error"

I have disconned the battery again as the lights etc will drain it until I can figure out the problem..

Any ideas?

Help would be much appreciated..
Hornet is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 05:10 PM   #2
Authorised Forum Sponsor
 
jaymanek's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Nuneaton Warwickshire
Car: Lots of Mercedes!
Posts: 15,594
hmm not sure if yours has a synchronisation method.. check the manual?

from memory its normally battery on, key in ignition, turn to ignition on, take key back out and try the button... then it should be fine..
jaymanek is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 10-02-2009, 05:18 PM   #3
Authorised Forum Sponsor
 
BlackC55's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Horndean, Portsmouth, Hampshire, Southsea
Car: C43 AMG with a 55 engine and supercharger, MK1 Caddy, S500, etc
Posts: 16,487
It may have another issue.

I suspect the unit responsible for the immobilisation (can't quite remember is name, somthing like DAS) has gone down.

You need to have it plugged into a Star as this is the only diag equipment that will read the DAS unit.
__________________

Olly Jonson CM30 pumps in stock for 55k engines.


Prestige car Service: I am listed here on MBClub please click to see services and discounts available.
BlackC55 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 05:21 PM   #4
Hardcore MB Enthusiast
Threadstarter
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Car: Various Merc's
Posts: 120
I will try the key in ignition thing but have tried starting it and locking it about 3 gazillion times Car has been fine for over 2 years and first time battery has died, and a battery dying to cause this problem is a little upsetting
Hornet is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 05:25 PM   #5
Authorised Forum Sponsor
 
BlackC55's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Horndean, Portsmouth, Hampshire, Southsea
Car: C43 AMG with a 55 engine and supercharger, MK1 Caddy, S500, etc
Posts: 16,487
It may be just co-incidence.

I have just done one in an ML (today) and it was water damage due to the freezing weather.
__________________

Olly Jonson CM30 pumps in stock for 55k engines.


Prestige car Service: I am listed here on MBClub please click to see services and discounts available.
BlackC55 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 05:30 PM   #6
Hardcore MB Enthusiast
Threadstarter
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Car: Various Merc's
Posts: 120
Sounds expensive....?
Hornet is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 06:25 PM   #7
Authorised Forum Sponsor
 
BlackC55's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Horndean, Portsmouth, Hampshire, Southsea
Car: C43 AMG with a 55 engine and supercharger, MK1 Caddy, S500, etc
Posts: 16,487
Quote:
Originally Posted by Hornet View Post
Sounds expensive....?

Of course. It's a Mercedes
__________________

Olly Jonson CM30 pumps in stock for 55k engines.


Prestige car Service: I am listed here on MBClub please click to see services and discounts available.
BlackC55 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 07:06 PM   #8
Authorised Forum Sponsor
 
jaymanek's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Nuneaton Warwickshire
Car: Lots of Mercedes!
Posts: 15,594
Have you got a spare key to try?
jaymanek is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2009, 02:39 PM   #9
Ted
Hardcore MB Enthusiast
 
Ted's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Warwick
Car: A209 CLK AMG Sport Connvertible, Yamaha XVS 1100 and erm.. Kia Picanto
Posts: 3,374
Could be water in the PSE?
Remove spare wheel and jack, and you will see the PSE shrouded in a foam case.
Check to see that there is no water/damp ingress.
Ted is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
2000, error, kompressor, model, slk230, start


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools



All times are GMT +1. The time now is 02:53 AM.


MB club UK is A Mercedes Enthusiast club run by enthusiasts for enthusiasts, MBClub UK is in no way affiliated with Mercedes-Benz, DaimlerChrysler or any of their respective trademarks. The posted views of our members are in no way the views of MBClub.co.uk or its owners.
Find us on Google+