Go Back   MBClub UK - Bringing together Mercedes Enthusiasts > Technical > Electronics
MBClub supports BEN Official Stickers @mbclubuk


Electronics In-Car-Entertainment (ICE), satellite navigation, lighting and wiring

Like Tree1Likes
Reply
 
Thread Tools
Old 29-12-2016, 03:41 PM   #1
New Member
 
Join Date: Dec 2016
Car: mERCEDES cl500 2004
Posts: 9
CL500 W215 drivers door electrics

All the electrics have stopped working in the drivers door following a flat battery and recharge. Most likely would seem to be the loom where it passes into the door but it looks untouched and the sheath is perfect. Is there a door control module in the door that might have failed?
Any help gratefully received!
Also does anyone know of a good mercedes specialist in the New Malden area (near Kingston upon Thames) that they could recommend?
Thanks
Tony Willis
TonyWillis is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2016, 03:52 PM   #2
Hardcore MB Enthusiast
 
C43AMG's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Weybridge. U.K
Car: S500 LWB ( W221 ) 2014 CL 6.3 - 5.5 Bi-Turbo ( W216 )
Posts: 6,026
TM Motors 24 Central Ave West Molesley 0208 941 4044 Expert's on the 215's. Anton or Tony
C43AMG is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to C43AMG For This Useful Post:
TonyWillis (02-01-2017)
Sponsored Links
Old 29-12-2016, 06:01 PM   #3
Hardcore MB Enthusiast
 
AndyRan's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Kent
Car: CL 63 AMG, SL 500
Posts: 114
Dont be fooled by it looking OK - the only way to tell is to cut it open

if your competent with a soldering iron its not too hard too do either
AndyRan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to AndyRan For This Useful Post:
TonyWillis (02-01-2017)
Old 29-12-2016, 06:18 PM   #4
Hardcore MB Enthusiast
 
Join Date: Mar 2009
Car: 2005 W215 CL500.
Posts: 13,315
Quote:
Originally Posted by AndyRan View Post
Dont be fooled by it looking OK - the only way to tell is to cut it open

if your competent with a soldering iron its not too hard too do either
Unlikely to be the loom since everything was working one day then all not working the next,
renault12ts is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to renault12ts For This Useful Post:
TonyWillis (03-01-2017)
Old 29-12-2016, 08:41 PM   #5
Hardcore MB Enthusiast
 
design guru's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 316
Possibly the door control module, does the indicator in the wing mirror or electric seats work?
design guru is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to design guru For This Useful Post:
TonyWillis (03-01-2017)
Old 30-12-2016, 09:24 AM   #6
Hardcore MB Enthusiast
 
Join Date: Oct 2011
Location: Birmingham
Car: 2x c43 Amg clio 172 turbo 314bhp
Posts: 1,470
Broken live or earth in door hinge.
Auto-mobile is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Auto-mobile For This Useful Post:
TonyWillis (02-01-2017)
Old 30-12-2016, 10:16 AM   #7
New Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: Peterborough
Car: CL500
Posts: 29
The "double hinge" arrangement on these doors is a known wire weak spot, but as suggested it's odd that it appears just as the battery goes down
Noelmc is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Noelmc For This Useful Post:
TonyWillis (02-01-2017)
Old 30-12-2016, 08:13 PM   #8
Hardcore MB Enthusiast
 
Join Date: Oct 2011
Location: Birmingham
Car: 2x c43 Amg clio 172 turbo 314bhp
Posts: 1,470
Wiring can completely break at any point, maybe just a coincidence? It fails over time, try operating a window while opening and closing the door.
Auto-mobile is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2017, 07:28 PM   #9
New Member
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2016
Car: mERCEDES cl500 2004
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by design guru View Post
Possibly the door control module, does the indicator in the wing mirror or electric seats work?
Hi guys and thanks for your responses. Nothing in the door works at all. not the windows, mirrors, seats including the heating, even the rear window on the passenger side so I recon it must be the live or neutral feeds. What colour wires are they?
Thanks
TonyWillis is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2017, 09:02 AM   #10
Hardcore MB Enthusiast
 
AndyRan's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Kent
Car: CL 63 AMG, SL 500
Posts: 114
Here was mine.

Should be quite obvious - All worked one day, the next time nothing!













AndyRan is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2017, 09:04 AM   #11
Authorised Forum Sponsor
 
BlackC55's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Horndean, Portsmouth, Hampshire, Southsea
Car: C43 AMG with a 55 engine and supercharger, MK1 Caddy, S500, etc
Posts: 17,984
I must have repaired tens of these now.

Its not a diffiult job but fiddly. Use shrink wrap and extend the wires a little too.
AndyRan likes this.
__________________

Olly Jonson CM30 pumps in stock for 55k engines.


Prestige car Service: I am listed here on MBClub please click to see services and discounts available.
BlackC55 is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2017, 10:55 AM   #12
Hardcore MB Enthusiast
 
C43AMG's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Weybridge. U.K
Car: S500 LWB ( W221 ) 2014 CL 6.3 - 5.5 Bi-Turbo ( W216 )
Posts: 6,026
Quote:
Originally Posted by BlackC55 View Post
I must have repaired tens of these now.

Its not a diffiult job but fiddly. Use shrink wrap and extend the wires a little too.
I can vouch for that
C43AMG is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2017, 11:08 AM   #13
Hardcore MB Enthusiast
 
AndyRan's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Kent
Car: CL 63 AMG, SL 500
Posts: 114
In an ideal world I would have pulled it all back and removed the entire factory wiring between the car and the door and replaced it all with a more flexible silicon covered wire as well.
Adding in an inch or so does make a big difference
AndyRan is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2017, 08:06 AM   #14
Uky
Member
 
Join Date: Jun 2006
Car: C207
Posts: 55
Just be a bit careful since the AirBag cable runs through this rubber hose as well.

Ignition swith "on" when attempting to do anything with the harness will result in a SRS alarm which has to be cleared using Xentry.

(I had to repair my harness too, and was surprised to find that MB had used standard not-very-flexible-cables.)
Uky is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2017, 12:29 PM   #15
New Member
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2016
Car: mERCEDES cl500 2004
Posts: 9
Thanks all, that was my problem too. However I now have another problem - that the key will not open / lock the doors. The light on the key lights when any button is pressed. If I open the door with the manual key and put the key in the ignition then all the doors work normally. Then take the key out and buttons still work - opening and closing the doors for about 30 seconds, then nothing again. The buttons on the dash work fine so nothing wrong with the vacuum system. I only have one key so can't tell if it's the key or the car. (have ordered a new key from Mercedes) Took the car to and indy Mercedes garage (T M Motors in West Moseley) with no joy, then to Mercedes World in Brooklands and they are not sure what the problem is - where do I go from here??!
Help please!
TonyWillis is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cl500, door, drivers, electrics, w215


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools



All times are GMT +1. The time now is 02:14 PM.


MB club UK is A Mercedes Enthusiast club run by enthusiasts for enthusiasts, MBClub UK is in no way affiliated with Mercedes-Benz, DaimlerChrysler or any of their respective trademarks. The posted views of our members are in no way the views of MBClub.co.uk or its owners.
Find us on Google+